Coming soon

27.6. -3.7.2022
Katugalleria Mutteri

Sturenkatu 11, 00510 Helsinki

Tanja Nyo – Jasu Salmi: PLANET NO FUN


Sodanvastainen installaatio, jonka keskiössä on mukaelma Katri Valan runosta Hämähäkki.

Teoksessa on valtava hämähäkin kaltainen olento, jonka januksenkasvot katsoo kuvitelmiin ja haaveisiin, yhtäällä menneisyyteen ja toisaalla tulevaisuuteen, tallaten alleen ja tuhoten kaiken ympärillään olevan; todellisuuden ja nykyisyyden. Ja koska se on unohtanut katsoa nykyisyyteen, josta kasvaa planeetan tulevaisuus, on se sokea kaikelle.

Katugalleria Mutteri on suuri kuusikulmainen lasiakvaario, joka sijaitsee Sturenkadun ja Kirstinkadun kulmassa. Mutteriin ei pääse sisälle, mutta sen ympäri voi kiertää ja tarkastella teosta joka suunnasta. Kaupunkitilaan viikoksi asettuva installaatio muistuttaa että emme voi unohtaa. Teema on tässä hetkessä, muistona menneisyydessä ja uhkana tulevaisuudessa. Sota koskettaa ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä, se on globaali ja ajaton tarpeettoman kärsimyksen teema. Planet No Fun.


PUTINKKI
Katselin pientä, nopeasti kulkevaa 
                                      putinkkia,
jonka mustaa, julmaa ruumista
kannatti kahdeksan tummanpunaista jalkaa.
Ajattelin suurta, mustaa Putinkkia,
Kuolemaa,
joka on kutonut verkkonsa yli maan,
jonka jalat ovat tuskallisesti kuolleitten verestä 
                                            punaiset.
Tanja Nyo (s.1969) on espoolainen kuvataiteilija, joka potee luonnon kärsimystä ja pohtii ihmisyyden olemusta ihmisen runtelemalla planeetalla.


Jasu Salmi (s.1969) on kuvataiteilija, joka katselee omia teoksiaan hieman kuin sateen jälkeen esille puhkeavia sieniä hämmästyneenä niiden alkuperästä. Hän ei käytä teoksissaan lainkaan lyijymaalia, joten ne ovat yleensä turvallisia imeskellä.


***

An anti-war installation centered on an adaptation of the poem HÄMÄHÄKKI (The Spider) by Katri Vala.

There is a huge spider-like creature, whose janus-face gazes at imaginations and dreams, on the one face into the past and on the other into the future, trampling down and destroying everything around it; reality and the present. And because it has forgotten to look closely at the present from which the future of the planet grows, it is blind to everything.

PUTINKKI
I watched the small, fast-moving
                                       putinkki,
whose black cruel body
was supported by eight dark red legs.
I was thinking big black Putinkki,
The Death,
who has woven its net across the country,
whose feet are red from the blood of the painfully dead
                                             


Tanja Nyo (b. 1969) is a visual artist who suffers from nature’s suffering and reflects on the essence of humanity on a man-ravaged planet.

Jasu Salmi (b.1969) is a visual artist who looks at his own works a bit like mushrooms bursting out after the rain, amazed at their origins. He does not use lead paint at all in his works, so they are usually safe to suck.****
.